Svenskar ledande spelutvecklare

Sällskapsspel i all ära, men nu gäller spel i mobilen för de flesta av oss. Och de flesta av oss spelar även spel utvecklade av svenska företag. Svenskarna är nämligen ledande i utvecklingen av spelappar.

4916010-apple-iphone

I många årtionden, kanske till och med århundraden, var sällskapsspelen den ultimata underhållningen för alla människor som älskade spel. Det spelades klassiker som Monopol, Cluedo och Fia med knuff och genom åren har det varje år kommit en uppsjö med nya sällskapsspel. Men i och med mobiltelefonernas framfart fick sällskapsspelen lämna plats åt spelen i mobilen och spelapparna. Marknaden för just spelappar har blivit så oerhört stor och människor i alla åldrar är i princip helt beroende av de olika mobilspelen och ägnar timme efter timme med mobiltelefonen i högsta hugg.

Svenska företag bakom spelapparna

Detta har lett till att företagen bakom spelapparna blivit väldigt framgångsrika och skaparna har tjänat miljardbelopp. Ofta är dessa tillverkare väldigt unga och många av de yngsta dollarmiljardärerna är speltillverkare. Många av de företagen som står bakom de absolut populäraste spelen är även svenskar. Spelapparna har i princip blivit en nordisk gren och både Sverige och Finland är jättestora inom genren världen över. I Sverige finns över 15 appföretag som omsätter flertalet miljoner kronor varje år. Två av dessa omsätter så mycket som flera miljarder. Några av de svenska apputvecklarna som tjänat miljon- eller miljardbelopp är:

  • Mojang – Utvecklare som skapat succéspelet ”Minecraft”. Företaget såldes dock nyligen till Microsoft för 18 miljarder kronor.
  • King – Skapat stora appfavoriten ”Candy Crush Saga”. Omsätter just nu 13 miljarder kronor globalt.
  • Toca Boca – Har skapat barnspel och bland deras kända titlar finns ”Toca Hair Salon”, ”Toca Kitchen, ”Toca Train” med flera. Dessa appar hade under 2013 laddats ner över 60 miljoner gånger och företaget ägs av Bonnier.
  • G5 Entertainment – Är en utvecklare med 100-tals appar och den första framgången var ”The Secret Society”. Grundaren är ryss men huvudkontoret ligger i Stockholm. Läs mer.

De svenskar som vill ge sig in i app-branschen, och som vill satsa på spelappar, har alltså många svenska förebilder och inspirationskällor.